tisdag 9 april 2013

Chokladtårta med hallonmousse

Det är lillsyrran som kikar fram bakom påsktårtan. I år blev det en chokladtårta med hallonmousse i. Hög och chokladig. Jag spacklade tårtan med marängsmörkräm. Jag ville testa att göra marängsmörkräm och det var enklare än vad jag hade trott att det skulle vara. Det tar lite tid så det är skönt om du har något som vispar åt dig. Det blir jobbigt att stå och hålla i elvispen så använd en köksmaskin om du har en.


Chokladtårta med hallonmousse
3 dl ljus muskovadosocker
1 dl ljus sirap
200 g smör
4 ägg
3 dl mjölk (3%)
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g mörk choklad


Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner det och sirap. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i äggsmeten (för hand). Tillsätt mjölken. Smält den mörka chokladen i vattenbad och vänd ner även den försiktigt i smeten. Fördela smeten i två (Leila skriver tre, men jag har endast två former i 24 cm.) former med löstagbarbotten. 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. För mig tog det 20 minuter då jag har mer smet i varje form. Prova med en sticka. Övergrädda inte kakorna då blir tårtan torr. Kunde nog ha tagit ut den efter 18 minuter då hade den nog blivit lite kladdigare.

Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g färskost
4 gelationblad
2 dl grädde

Kocka upp de frysta hallonen. Låt koka i 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda hälften av hallonen med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i den andra hälften av hallonmoussen och låt svalna och blanda sedan ner det i hallon-färskostblandningen. Tills sist blandar du ner den vispade grädden. Låt stelna 2 timmar i kylen innan du fyller tårtan.

Marängsmörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från 1 citron
400 g rumsvarmt smör

Blanda äggvitor, socker och citronsaften i en rostrfri bunke. Vispa kraftigt över kokande vattenbad till det tjocknar, sockerkristallerna har smält och den uppnår 65 grader. Tag bort det från vattenbadet och vispa marängen kraftigt till den svalnat. Det tar ca 10 minuter så vispa gärna i en köksmaskin på hög hastighet. Tillsätt sist smöret i omgångar under långsam omrörning. Bre krämen över kakan och häll chokladströssel på kanterna om så önskas. Toppa med en marsipankyckling på mitten av tårtan.


1 kommentar: