måndag 24 september 2012

Amerikanska pannkakor

Jag har ju redan ett recept på amerikanska pannkakor här på bloggen, men i helgen experimenterade jag lite med receptet. Allt började med att vi hade mindre mängd mjölk hemma än vad jag innan hade trott. Nu när vi flyttat till hus så har vi ingen matbutik precis här utanför, som vi hade när vi bodde i Älvsjö. Jag fick helt enkelt ta och exprimentera och gott blev det så då får receptet hamna här. Lite av en regel jag har. Blir det gott så får du kära blogg ta hand om receptet.

Amerikanska pannkakor (5 personer)

5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk socker
2 ägg
5 dl mjölk
2 dl grädde
4 msk smör

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk. Blanda väl. Blanda sedan allt försiktigt. Stek sedan 10cm i diameter breda pannkakor i smör. Servera med grädde, lönnsirap eller sylt.

lördag 15 september 2012

Bearnisesås

Jag blev riktigt nöjd med kvällens middag. Vårt middagsbesök blev tyvärr sjuka i sista stund, men vi lagade maten ändå. Lördagsgott blev det verkligen.

Middagen var fläskkotletter med pressad potatis, sparris och min egna bearnisesås. Mums!


Bearnaisesås (2 personer)

100 g smör
4 krossade vitpepparkorn
Persilja
2 finhackade schalottenlökar
2 msk ljus vinäger
2 msk vatten
2 äggulor
dragon
salt
cayennepeppar

Smält smöret och låt det svalna något. Koka peppar, persilja, lök, vinäger, vatten i en en kastrull utan lock till ungefär hälften av vätskan återstår. Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.  Vispa ner äggulorna (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull för då blir såsen lätt gråaktig). Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret under kraftig vispning. Först droppvis sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med persilja, salt, dragon och cayennepeppar.





torsdag 13 september 2012

Fikonglass

Ikväll testade jag att göra fikonglass för första gången. Som jag har skrivit innan så är jag väldigt förtjust i fikon och glass är jag ju galen i så kombon borde bli ritktigt bra. I alla fall enligt mig, och det blev den. 

Det bästa av allt var att sötaste Max ville hjälpa till. Inte säger man nej till det.





Fikonglass
3 mogna fikon
1 dl socker
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg

Skala fikonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret. Låt koka i fem minuter eller tills sockret har blandats väl med fikonen. Rör sönder fikonen med gaffel eller vispa hårt med visp. Låt svalna. Ställ gärna i kylskåpet över natten. Vispa grädden och blanda i mjölken, äggen och fikonmousset. Rör försiktigt, men se till att allt blandas. Häll i glassmaskinen och följ instruktionerna för din glassmaskinen. Jag körde i 20 minuter och sedan i frysen i 3 timmar innan servering.

onsdag 12 september 2012

Fikonmarmelad

Nu är det fikontider. De finns mängder i mataffärerna och i går hittade jag fikon för 2,45 kronor styck. Som hittat. Jag älskar fikon. Att nu  ha en hemmagjord fikonmarmelad hemma som man kan äta med brieost. Ja, det är smaskens det.

Spring och handla. Detta är gott riktigt, gott!



Fikonmarmelad
10 färska fikon
2 msk vatten
0,75 dl strösocker
1 dl rött vin

Skala fikonen och lägg ner dem i en kastrull. Blanda i de andra ingredienserna och rör om ordentligt med bslongvisp. Låt småputtra i 10 minuter. Låt svalna lite och häll i ren glasbruk. 

tisdag 11 september 2012

Lingonsylt

Och så var det dags för lite egengjord sylt här hemma. Denna gång blev det lingonsylt. Körde en vanlig klassiker utan några utsvävningar. Vill helt enkelt ha en "ren" lingonsylt till köttbullarna eller rågmjölsgröten. Den som jag aldrig äter, gröten alltså, men som jag minns att jag älskade på dagis. Ja, förr hette det ju så. Jag kanske får ta och köpa mig lite rågmjölsgröt så jag kan få njuta av lingonsylten lite oftare. 





Lingonsylt
1 kg lingon
5 dl syltsocker

Skölj och rensa lingonen från skräp och häll ned lingonen och sockret i en kastrull. Låt småkoka på medelvärme i ca 10 minuter. Avlägsna skummet som bildas så förlänger du hållbarheten. Häll i rena glasburkar. Det spelar ingen roll om du väntar till sylten svalnat eller inte. Om du vill kan du ställa glasburkarna i ugnen på 100 grader i 30 minuter så förlänger du hållbarheten ytterligare lite mer. 




måndag 10 september 2012

Rabarberpaj

Det är skördefest här hemma. Allt är inte från vår trädgård, men familjen P har varit här med en massa smarrigheter och sedan har det även handlats på torget i närheten. Jag älskar september och allt gott man kan göra med färsk frukt och grönt som finns då. 

Som en enkel rabarberpaj, men som är ljuvlig gott ändå.
.



Rabarberpaj
500 g rabarber
Kanel
5 dl socker

1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker

Skala och skiva rabarberna. Lägg i formen och strö över sockret.  Blanda havregryn, vetemjöl, socker och smör till en grynig massa och placera det över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter på 225 grader. Avnjut pajen med en egengjord vaniljsås. Receptet finns självklart på bloggen

Hallonglass

Denna krämiga och hallonsmakrika glass blev en succé här hemma igår. Efter att ha fått några timmar själv med kärleken, bästa gudmor Linda tog Max, avslutade vi kvällen med denna frestelse.

Hallonglass, när den är som bäst och sedan efter Ursvik extreme förtjänade vi en smarrig efterrätt.





Glassmet
3 dl grädde
2dl standard mjölk
2 krm vaniljpulver
4 äggulor
1,5 dl rörsocker

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver .  Vispa under tiden äggulor och rörsocker till ett fast skum.  Häll under omkörning äggblandningen ner i gräddsmeten. Hetta åter igen upp smeten. Ställ åt sidan och låt svalna. Sedan i kylskåp. Låt den gärna stå över natten. Det mår smeten bara bra av. Om den hinns är det inte heller fel om smeten ställs i frysen 20 minuter innan den ska köras i glassmaskinen.

Halloncoulis
350 g färska hallon
0,75 dl rörsocker

Häll ingredienserna i en kastrull och låt det koka upp på svag värme. Låt det sedan koka ihop på medelvärme i 20 minuter. Det blir en ganska lös sylt som du sedan mixar med stavmixer. Därefter trycker du sylten genom en sil. Alla kärnor/frön skators. Fuska inte. Det är värt besväret. Kyl denna vackra, släta bärmassa i kylskåp och gärna i frysen 20 minuter innan den ska köras i glassmaskinen.

Blanda halloncoulisen med gräddsmeten väl. Häll i glassmaskinen och låt den arbeta. Följ instruktionerna för din glassmaskinen.

söndag 9 september 2012

Vaniljsås och vaniljkräm

Efter att ha testat att göra egen vaniljsås är det svårt att köpa färdig. Denna blir så otroligt mycket smakrikare och inte alls lika bubbelluftfylld som den färdiga. Den här är så god att du nästan vill äta endast denna utan någon paj till.

Vaniljsås/vaniljkräm (4 portioner)
2 äggulor
1 msk maizena (2 msk för kräm)
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk råsocker
1 vaniljstång

Blanda äggulor, maizena och rör om så att det inte klumpar. Häll i mjölk och grädde och rör ner råsockret. Skär vaniljstången på längden och dra med kniv längs med vaniljstången så att du får bort fröna och lägg ner det i gräddblandblandningen. Lägg även ner vaniljstången och låt koka upp och sedan småputtra i fem minuter. Plocka ur vaniljstången och låt svalna.

onsdag 5 september 2012

Hallonsmoothie

Nu när det är hallonsäsong passar jag på att använda det i både frukost och efterrätterna här hemma. Jag är ett större fan av hallon än av jordgubbar. 

I söndags gjorde jag hallonsmoothies till frukost. Ja och så amerikanska pannkakor med sylt, grädde och färska hallon förstås. Max älskar det och det gör vi andra två med.

Hallonsmoothies (3 glas)
100 g färska hallon
2 dl Valio vaniljyoghurt
1 dl Kiviks hallondryck

Blanda och mixa i mixern. Supergott!

tisdag 4 september 2012

Körsbärsdrink

I somras, ja för jag tycker nog att det nästan är höst nu, så gjorde jag en körsbärsfördrink som blev oerhört god. Jag har ju som sagt haft lite bloggtorka då tiden inte alltid räcker till. Men här kommer i alla fall drinkreceptet för denna drink vill jag minnas och göra om. 

Körsbärsdrink(4 glas)
0,5 dl vatten
1 dl socker
Saften från en pressad lime eller citron

Blanda och koka  till ett sockerlag i 2 minuter. Låt svalna. 


200 g urkärnade frysta körsbär
1,5 dl vodka

Lägg körsbären, det svalna sockerlaget och vodkan i en bländer med 10 sockerbitar. Mixa allt. Häll upp i glas och servera direkt. 


Självklart kan alkoholen uteslutas. Tillsätt då mer vatten.  


Lingonglass med maränger

Veckorna bara går och recepten jag vill hinna lägga in på bloggen blir bara fler. Lika bra att sätta igång?!
Sommaren har bjudit på mycket gott. Både här hemma i vårt egna kök, men även i Italien och hemma hos nära och kära.
Häromdagen var jag i Huddinge centrum. På torget där säljer de lingon för 35 kronor kilot. Som hittat eller hur?!
Jag älskar lingonglass och speciellt när det är maränger i. Tur hade jag då att vi hade maränger kvar här hemma. Recept på maränger hittar ni självklart här på bloggen. Klicka bara på länken nedan eller sök i sökfältet på höger sida. 

http://systerdessert.blogspot.se/2012/06/enkla-maranger.html

Lingonglass med maränger
200 g färska lingon
1dl strösocker
2 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
15 medelstora maränger

Blanda lingon och sockret i en kastrull och småkoka i fem minuter. Låt svalna. Vispa grädden lätt och blanda ner de och mjölken i lingonen. Häll i glassmaskinen och följ instruktionerna för din glassmaskinen. När glassen är klar smular du ner marängerna i glassen och låter maskinen fördela dem i glassen. Servera! Mums.