lördag 30 juni 2012

Snabb jordgubbsglass

Nu när det kryllar av färska jordgubbar i butikerna inhandlar vi ofta jordgubbar. Ikväll var det dags för jordgubbsglass.

Snabb jordgubbsglass
2 dl jordgubbssylt
2 äggulor
5 dl grädde

Blanda jorgubbssylten med äggulorna och rör ihop till em smet. Vispa grädden och rör försiktigt ner den i smeten. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Klart! Jag låter min glassmaskin arbete med smeten ungefär 20-25 minuter. Sedan fryser jag den i 2 timmar innan servering.


lördag 23 juni 2012

Snabb chokladsås

Snabb chokladsås ca 4 portioner
1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk ljus sirap

Blanda allt i en kastrull och låt småkoka i fem minuter tills sockret har smält.


Enkla maränger

Klockan var närmre tio på kvällen när vi blev sugna på en till efterrätt. Vi hade haft kvar från lunchen på midsommarafton, men den hade vi ätit upp innan på dagen. Den pajen var inte bara fin utan god också. En chokladpajbotten med citron och jorgubbssmak i pajen. Mums! (Se längre ner.)

Vi hade äggvitor kvar från gårdagens Cole slaw så jag fixade maränger och chokladsås som vi åt med gammeldags vaniljglass och vispad grädde. Allt klart på en timme.

Enkla maränger ca 25 stora
4 äggvitor
4 dl florsocker

Sättbugnen på 125 grader. Blanda äggvitorna med florsockret i en rostfri skål och lägg sedan skålen i vattenbad med sjudande vatten och vispa med elvisp utan att det kommer in vatten i smeten. Vispa hårt i fem minuter till smeten pösat till sig. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är riktigt fast. Nu kommer det roliga. Forma till toppig berg med två skedar eller spritsa till skruvar. Färga gärna smeten innan ni formar dem till valda former. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Lite mer kan behövas i vissa ugnar. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan så är de klara. Sega och härliga maränger.




tisdag 19 juni 2012

Blåbär- och banansmoothie

Här om dagen när vi var ute på gården och lekte med Max sprang jag in och gjorde smoothies åt oss. När bananer blir övermogna här hemma så lägger vi dem i frysen istället för att slänga dem. Sedan kan man använda dem i smoothies. Kalla och goda. Tack Annika Hyden för tipset.

Blåbär- och banansmoothie 3 glas
2 bananer
125 g blåbär
2 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Lägg allt i en mixer och blanda. Häll upp i vackra glas och njut.


torsdag 7 juni 2012

Bananglass med chokladkross

När bananerna blir lite bruna här hemma brukar jag frysa in dem och sen göra smoothies på dem. Men denna gång fick de användas i glass istället. Jag hackade i lite mörk choklad och gjorde maränger till, så nationaldagsefterätten blev nästan marängswiss. Dock hände något märkligt med mina maränger denna gång. De ser ut som makarons. Haha!

Bananglass med chokladkross
1 banan
90 g florsocker
50 g strösocker
2 äggulor
3 dl vispgrädde
100 g 70% choklad av hög kvalitet


Mosa bananen och blanda i äggen. Rör ner florsocker med strösocker. Vispa grädden och rör försiktigt ner den. Kör i glassmaskin i 20 minuter om den sedan ska frysas och 30-35 minuter om den skall ätas direkt. Häll i den hackade chokladen (valfritt hur grovt man hackar) när glassen är klar och låt maskinen få fördela chokladn jämnt i glassen. Servera med hemmagjorda maränger.



onsdag 6 juni 2012

Smulpaj med rabarber




Det här är den absolut godaste rabarberpaj jag vet. Jag bakar bara denna nu, så god är den.

Mandelsmulor:

150 g mandelmassa, riven
150 g smör, kallt
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:

4 rabarberstjälkar, medelstora
1 tsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl

Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret i tärningar, socker och mjöl till en gryning massa. Fördela hälften i en pajform 24 sm i diameter och grädda ca 7-8 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Skär rabarbern i bitar (skala om den är grov) och blanda i en bunke med ingefära, potatismjöl och socker. Lägg blandningen i pajskalet. Strö över resten av smulorna och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Servera med vaniljkräm, gärna hemmagjord.

Vaniljkräm:

2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar, några minuter brukar vara lagom. Den får inte koka. Ta av från värmen och rör i vaniljsockret. Låt svalna, sockra ytan lätt så det inte bildas skinn.

tisdag 5 juni 2012

Vit chokladpraliner med kokos

När vi precis hade flyttat in i huset var Sara och Ola förbi och hälsade på. De hade med sig silikonformar för att göra chokladpraliner och en bok med recept på chokladpraliner, så snällt av dem. Ola är riktigt duktig på praliner. Får rådfråga honom nu när pralinvärlden har öppnats för syster dessert.

Här har ni receptet på mina allra första chokladpraliner i silikonformar. Innan har de alltid sett ut som om det vore en tio-åring som Har gjort pralinerna.

Vit chokladpraliner med kokos (30st)
200 g vit choklad av hög kvalitet
1 1/2 dl riven kokos

Till kokosfyllningen
100 g söt kondenserad mjölk
3 dl riven kokos


Hacka chokladen så fint som du bara kan. Den ska smälta snabbt och jämnt. Lägg 2/3 av chokladen i en glasskål som du placerar i en kastrull med kokande vatten. Skålen ska inte nudda vattnet. Låt chokladen smälta långsamt under omrörning. Kontrollera chokladens temperatur med en kökstermometer. Vit choklad ska inte överstiga 40 grader. Ta bort skålen när chokladen närmar sig maxtemperatur. Häll i resten av chokladen så svalnar den snabbt. Rör om ordentligt. Den vita chokladen bör sjunka till 26 grader. Ställ tillbaka skålen i vattenbadet igen i 3 sekunder. Chokladen ska nu upp till en 28-30 grader för att bli mer lättarbetad. Rör hela tiden så att värmen fördelar sig jämnt i smeten. Nu är den klar att användas. Konsistensen ska vara slät och glansig. Häll över chokladen i en liten kanna och häll sedan från kannan ner i silikonformarna. Fyll varje form till hälften med choklad. Vänd runt varje form mellan fingrarna så att formen kläs invändigt med choklad. Hjälp till med sked vid behov. Fyll sedan formarna med kokosfyllningen. Tryck till lite med skeden och strö över riven kokos och tryck till lite så att det fastnar. Låt chokladen kallna i rumstemperatur eller i kylskåp. Ta bort formarna innan servering. OBS! Pensla aldrig formarna med smör eller olja.


måndag 4 juni 2012

Kokosglass

Denna glass blev ljuvlig. Ett måste om ni gillar italiensk glass. Denna glass smakar Italien och deras ljuvliga kokosglass.

Kokosglass
200 g söt kondenserad mjölk
3 dl kokosflingor
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Blanda den kondenserade mjölken med kokosflingorna. Rör ner en äggula i taget. Vispa grädden och blanda i även den. Häll i glassmaskinen och låt den arbete i 20 minuter. Lägg gärna i frysen i 3 timmar innan servering för bästa resultat.


söndag 3 juni 2012

Laktosfria vetebullar

Innan Max och Kristoffer blev sjuka handlade jag till lördagens middag. Laura, som bland annat skulle komma på middagen, är laktosintolerant så jag hade handlat en massa laktosfria produkter. När middagen ställdes in på grund av sjukdom visste jag inte vad jag skulle göra med allt så då bakade vi bullar här hemma. Och gissa om mina sjuklingar var nöjda. Max som totalvägrat äta hela dagen glufsade i sig tre bullar på en gång. Det är sånt man får göra när man är sjuk fastän man bara är två år.


Laktosfria vetebullar
150 g laktosfritt smör
50 g jäst
5 dl laktosfri mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk kardemumma
1 dl socker
12 dl vetemjöl


Smält smöret och blanda det med mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en hushållsassistent och Rör ut jästen med lite degspad. Häll sedan i resten av mjölksmör blandningen. Tillsätt salt, socker och kardemumma och de mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Låt maskinen arbete i 12 minuter och låt degen sedan få vila i 1 timme. Ta ut degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två och kavla sedan ut en del i taget. Kavla ut dem till En avlång kaka 15x25 och bred Ut rikligt med smör. Strö över vaniljsocker ock kanel och rulla sedan ihop från långsidan och skär i bitar, 3 cm tjocka. Ca 16 bitar per rulle. Gör likadant med den andra degbiten. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Pensla med ett uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8 minuter. Mums!