torsdag 31 maj 2012

Halloncheesecake

Denna cheesecake på hallonkesella var superenkel att göra. Den blev inte den mest exklusiva desserten jag har gjort, men som jag sa till Kristoffer den passar perfekt som torsdagsdessert.

Halloncheesecake
10 digestive kex
75 g smör
1 burk kesella hallon
3 äggulor

Blanda digestivekexen med smöret i en matberedare. Tryck sedan ut det i en form med löstagbar botten,23 cm i diameter. Blanda kesella och äggulorna till en jämn smet och häll på kexbottnen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20 minuter. Garnera kakan med färska hallon eller skivade fikon.


onsdag 30 maj 2012

Brownies med coconut swirl



Detta recept hittade jag i Leilas kokbok One more slice och det riktigt vattnades i munnen när jag såg bilden på denna smaskiga chokladkaka med kokosglasyr. Den är lagom söt och väldigt chokladig.

Coconut swirl brownies
1 plåt/24 bitar
500 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
8 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl

Kokossmeten
4 msk strösocker
2 dl vispgrädde
6 dl kokosflingor
4 äggvitor
1/2 msk vaniljsocker


Smör till plåten





Sätt ugnen på 175 grader. 
Browniessmeten -Vispa strösocker och vaniljsocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd tillsist ner vetemjölet.
Kokossmeten - Blanda strösocker, vispgrädde, kokosflingor, äggvitor och vaniljsocker i en skål. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och smörj insidan av kanten med smör. Bred ut browniessmeten i formen ringla ut kokossmeten över den. Marmorera smeten med en kniv genom att dra ett ringlande mönster genom hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den ska vara lite kladdig så testa med sticka. Låt kakan svalna innan den skärs i 24 bitar.

måndag 28 maj 2012

Grillad kycklingfilé med matvetesallad

Slänger in ett middagstips så här på måndagskvällen. Denna middag går oerhört snabbt att göra. Sätt på grillen och låt sedan kycklingen få ligga och grillas medan du fixar en nyttig sallad till. Sedan är det extra gott om man råkar ha lite aioli kvar från helgen i kylskåpet.

http://systerdessert.blogspot.se/2011/10/aioli.html

söndag 27 maj 2012

Chokladmousse på stevia

Igår testade jag att baka med sötningsmedlet stevia. Det ska tydligen inte påverka blodsockret och saknar kolhydrater. Bra för både Kristoffer och vår gäst som har diabetes. Stevia borde funka finfint för diabetiker.

Stevia finns på hälsokostbutiker. Lite dyrt med helt klart värt det. Smaken var som när man bakar med vanligt socker så det ska jag helt klart testa igen.

Chokladmousse på stevia
100g 70% choklad
2 äggulor
0,5 dl starkt, kallt kaffe
1,5 msk stevia
2,5 dl vispgrädde


Smält chokladen och låt den svalna till under 65 grader annars kn äggen koagulera. Blanda i en äggula i taget och rör om väl. Rör ner kaffet och stevian. Vispa grädden, inte för hårt, och vänd ner den. Chokldsmeten. Häll upp i portionsglas och ställ i kylskåp tills servering. Servera med vispad grädde oc färska jordgubbar. Mums!

onsdag 23 maj 2012

Köttfärspaj på sojamjöl





Pajskal (4 portioner)

2 dl sojamjol
100 g smör


Blanda sojamjöl och smör. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Pricka skalet med en gaffel och grädde i 15 minuter i 200 grader.


Köttfärspaj
500 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlök
Smör
Salt
Timjan
Oregano
Rapsolja
Peppar
2 tomater
3 ägg
2 dl grädde
100 g valfri riven ost


Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök och bryn i smör i en stekpanna utan att det tar färg. Lägg i det redan gräddade pajskalet. Stek köttfärsen i rapsolja och krydda med örter, salt och peppar och lägg över i pajskalet. Hacka tomaterna i stora bitar och fördela över köttfärsen. Blanda ägg, grädde, salt och peppar i en skål och häll sedan över och toppa med mozzarellaost (tärnad). Grädda ca 40 minuter.

söndag 13 maj 2012

Jordgubb- och hallonpaj

Efter en helt fantastisk grillning av Kristoffer bjöd vi våra middagsgäster på paj med rabarberglass. Kristoffer har förvandlats till en helt makalös grillmästare. Ingen grillar som han. <3 



Jordgubb-och hallonpaj
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
150 g jordgubbar
150 g hallon
2 msk socker



Blanda det rumsvarma smöret med mjölen till en grynig massa. Rör i  vattnet, lite i taget, och forma till rund boll. Låt ligga kallt i 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Häll över jordgubbar och hallon och slutligen sockret. Grädda i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Sverera med rabarberglass. receptet hittar du här.
http://systerdessert.blogspot.se/2012/05/rabarberglass.html



fredag 11 maj 2012

Rabarberglass

Häromdagen fick vi besök av Kristoffers far och Yvonne. Max blev helt till sig när han såg den svarta bilen parkera utanför huset. Han sprang mot dörren och skrek farfar. Så härligt med tanke på att vi inte ses så ofta. 

Kvällen innan hade jag förtberett med denna rabarberglass. Tyvärr är den hemmagjorda glassen gjord på köpta rabarber, men snart, mycket snart ska jag plantera rabarber i trädgården.


Rabarberglass
300g skalade rabarber
1/2 dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tk vaniljsocker




Skala och skär rabarberna i tunna skivor. Koka rabarberna med vattnet och sockret under lock tills det mosar sig. Låt svalna. Vispa grädden och blada ihop den med rabarbermoset. Rör ihop ägg oh vilniljsocker och blanda ner även det i smeten.Kör smeten i glassmaskin i 20 minuter om det ska frysas eller 30-35 minuter om du vill äta det direkt. 

torsdag 10 maj 2012

Proteinsmothie

Hej på er! Nu börjar jag även detta inlägg med att klaga över hur dålig jag varit på att blogga här men grejen är den att jag lagar/bakar inte jättemycket just nu och ofta när man lagar något kul blir det lätt att man glömmer att ta kort.

Ikväll gjorde i alla fall jag en proteinsmothie till mig och min kära gäst Thomas. Jag hade precis varit och tränat och tänkte vad kan vara mer perfekt som återhämtningsmål.

Proteinsmothie

1 skopa proteinpulver (jordgubb och vitchoklad smak)
3 dl mjölk
2 dl naturell yoghurt
3 dl jordgubbar

Mixa alla ingredienser och servera!

Blev rätt så mycket smothie, ca 4 glas. Perfekt om man vill ha till nästa dag också.

onsdag 9 maj 2012

Creme brulée - mjölkchoklad

Jag har en hel del recept som bara ligger och väntar på att få hämna här. Så denna creme brulée gjorde jag för några veckor sedan. Otroligt mumsigt! Helt klart en efterrätt jag kommer att gör igen. Lillsyrran sa att den var lika bra som den hon åt på Yasuragi. Ja, hon är allt för snäll den där Natti.

Mjölkchoklad creme brulée
4 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
5 äggulor
1/2 dl socker

Koka upp grädde och mjölk. Dra av värmen och blanda i kakao och vaniljsocker. Rör ihop äggulor med socker. Rör i chokladblandningen. Sila i portionsformar och ställ i vattenbad i en ugn som värmer 110 grader. Efter 40 minuter är bruléen fördig. Ställ den svalt

Vid serverng:
Sikta över lite rörsocker och brän med gasolbrännare till sockret smält  till en gyllenbrun karamell.