onsdag 6 juni 2012

Smulpaj med rabarber




Det här är den absolut godaste rabarberpaj jag vet. Jag bakar bara denna nu, så god är den.

Mandelsmulor:

150 g mandelmassa, riven
150 g smör, kallt
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:

4 rabarberstjälkar, medelstora
1 tsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl

Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret i tärningar, socker och mjöl till en gryning massa. Fördela hälften i en pajform 24 sm i diameter och grädda ca 7-8 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Skär rabarbern i bitar (skala om den är grov) och blanda i en bunke med ingefära, potatismjöl och socker. Lägg blandningen i pajskalet. Strö över resten av smulorna och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Servera med vaniljkräm, gärna hemmagjord.

Vaniljkräm:

2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar, några minuter brukar vara lagom. Den får inte koka. Ta av från värmen och rör i vaniljsockret. Låt svalna, sockra ytan lätt så det inte bildas skinn.

1 kommentar:

  1. Tack för receptet! Det ÄR verkligen den godaste rebarberpajen jag smakat någonsin! Mina barn, som annars inte är några stora rebarbarfans, tyckte också mycket om den!

    SvaraRadera