torsdag 30 juni 2011

Provsmakning av bröllopsmenyn

Nu är den bestämd. Menyn för bröllopet. Det riktigt pirrar i magen av förväntningar och lyckan över att jag ska få bli fru Roupé.







Dagen började med myshäng med bästa Linda. Solen sken och det var så varmt att jag inte visste om vi var i Sverige eller i Italien.


Klockan fyra träffade jag kärleken och vi satte oss på terrassen på Junibacken och såg båtarna åka förbi. Sedan blev vi serverade en trerättersmiddag med vin/dessertvin till. Så lyxigt, så gott.




Maten smakade bättre än vad vi hoppats på. Jag kan inte minnas när jag åt så god mat på restaurang sist. Nu kan jag slappna av lite till.

Efter Junibacken tog lillfamiljen R/P en långpromenad hem. När vi kom till Liljeholmen sa mina fötter ifrån och skorna åkte av. Det fick bli barfota helt enkelt.


onsdag 29 juni 2011

Black and White kladdkaka

Jag har så länge jag kan minnas varit svag för choklad. Vit som mörk. Allt njuts oerhört av mina smaklökar. När jag hittade detta recept på Bloglovin kunde jag inte göra annat än att baka den. God blev den. Ljuvlig. En chokladbomb i munnen exploderade och vi frossade, slukade, hyllade och midsommarberusade som vi var glömde vi bort att ta en bild på det goda. Ni får istället bilder på några av de vackra platserna som vi var på under midsommar.






Avkoppling till "Max"


Mörk kladdkaka
100g mörk choklad (70%)
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1dl socker
1/2tsk bakpulver


Vit kladdkaka
100 g vit choklad
100g smör
2 ägg
1 1/2dl vetemjöl
1dl socker
1/2tsk bakpulver


Gör smeterna var för sig men följ dessa instruktioner för båda.
Smält choklad och smör i en kastrull. Vispa socker och ägg poröst. Blanda samman chokladen med äggsmeten. Tillsätt mjölet och bakpulvret och blanda med en slickepott till en jämn smet.

Smörj en form med löstagbar botten och häll först den mörka smeten och sedan den ljusa. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter på 200 grader. Låt kakan svalna helt och ställ den sedan i kylskåp. Ät kakan med färska jordgubbar och grädde.

torsdag 23 juni 2011

Köttbullar

Nu när Max har börjat äta vår mat är det det enda som duger. Allt annat är nej och munnen slås ihop, låses och nyckeln slänger han lång borta. Envis är bara förnamnet. Allt ska vara på hans sätt och inget annat duger. Precis som jag är och det är underbart!
Innan jag fick barn kunde jag gå utan mat ganska länge. Jag hoppade över frukosten, åt lunch på jobbet och glass till middag. Sedan träffade jag kärleken. Kristoffer. Han som gör mig till den lyckligaste kvinnan på jorden. Han visade mig hur gott det kan vara. Hur roligt det är att laga mat och att det blir oerhört uppskattat när man lagar till nära och kära. Så jag, sötsaks-tjejen, han nu även fått ett stort intresse för matlagning.

Här kommer ett av mina recept på köttbullar. Dessa är Max favorit och allt annat på tallriken ligger kvar när han är mätt och belåten.


Köttbullar
500g nötfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
Salt 
Peppar
Oregano
Chilipulver



onsdag 22 juni 2011

Västerbottenpaj

Den har pajen hade vi som förrätt på nyårsafton och då var den bland det godaste jag hade ätit. Vi hoppas nu att jag även har lyckats denna gång.

Denna ska ätas på midsommarafton så en vacker bild på upplägget får ni vänta med att få avnjuta.



Västerbottenpaj
130 g smör
1dl vetemjöl
2 dl gramhamsmjöl
1/2 msk vatten

3 ägg
Salt
Peppar
2 dl grädde
150 g västerbottenost







Blanda mjöl, smör ordentligt och tillsätt sedan vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Vispa under tiden ihop ägg med salt och peppar och grädde. Riv osten och blanda även i den. Förgrädda pajdegen i 10 minuter på 225 grader. Sänk värmen till 200 grader och häll smeten på pajdegen. Grädda i ytterligare 25 minuter. Vola!

Linsgryta

Denna enkla linsgryta är så oerhört god. Den uppskattas av alla som äter den och går snabbt att tillaga.

Nyttigt och smarrigt!




Linsgryta (4 personer)
3 dl röda linser
1 gullök
tomatpuré
1 burk Polpa finkrossade tomater (Mutti)  
Vatten
Salt
peppar
chilipulver
oregano
1 skvett grädde


Skölj linserna och hacka under tiden löken. Bryn sedan löken gyllenbrun och blanda i tomatpurén. Lägg i de sköljda linserna och bryn snabbt. Häll sedan över en burk med krossade tomater och rör om. Häll på kokande vatten till önskad konsistens(ca 3-4dl). Krydda och låt småkoka i 30 minuter. Blanda i en skvett grädde. Servera!

Spenat- och tomatsallad

Att servera maten på vackra fat och lägga upp det vackert på tallriken är guld värt. Inte bara för att det är vackrare för ögat utan även för att middagen blir så mycket mer uppskattad. Man sitter kvar längre och småpratar. Umgås. Struntar i TVn så som så ofta annars lockar hos många. Därför tänker jag på hur vi serverar maten här hemma. Vardagslyx helt enkelt.

Häromdagen serverade jag en enkel sallad på ett vackert fat från Villeroy Boch.

söndag 12 juni 2011

Kokospannacotta

Det bästa med pannacotta är att den blir så krämig. Felet många gör är att de har för mycket gelatin i och då blir pannacottan inte alls god.

Som Kristoffer älskar körsbär älskar jag kokos. Kokospannacotta kan inte bli annat än precis i min smak. Och så blev det. Ljuvligt gott.

Pannacotta passar även som picknick-efterrätt då den stelnar och blir då superenkel att transportera. Perfekt nu i sommartider mina vänner.




Kokospannacotta
1 dl vispgrädde
1 dl kokosgrädde 22%
1/2 dl socker
2 gelatinblad








Koka allt under omrörning och låt sjuda i en minut. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Den får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig. Följ instruktionerna på förpackningen.) Häll upp på glas. Låt stå i kyl i minst 4 timmar. Garnera med kokosflingor. 

lördag 11 juni 2011

Krispig sallad

Denna sallad är perfekt att ta med på picknick. Vi valde dock att äta den här hemma. Allt började med att jag ville använda bladen från rödbetorna som vi hade i pajen. Lite googlande och ett samtal senare slängde jag ihop denna sallad. Det går självklart att blanda lite hur man vill, men just att ha aprikoser i var suveränt.

Krispig sallad
Rödbetsblad
Romansallad


20 aprikoser
1/2 dl vatten
1 msk flytande honung
1/2 msk balsamvinäger
Salt
Peppar
1 msk olivolja




Strimla aprikoserna och blanda dem med vatten, honung, vinäger, salt och peppar i en kastrull. Sjud under lock i 3 minuter. Vispa ihop med olja till en dressing. Blanda rödbetsblad och romansallad. Ringla  dressingen med aprikoser över salladen.

Sommardrink

Nu när det är så varmt ute, att man nästan flyter bort, känns denna drink perfekt. Den ska serveras riktigt kall. Vi drack den som fördrink på balkongen igår kväll.



Sommardrink (4 personer)
1 kg vattenmelon (skal- och kärnfri)
1,25 dl vaniljvodka
1 dl cointreau
Isbitar


Mixa melonen väl. Blanda sedan med vodka och cointreau. Servera kyld med många isbitar.

fredag 10 juni 2011

Blåbärspaj

Det är inte blåbärstider än, men en blåbärspaj går alltid att äta. Ljuvligt gott och superenkelt. Perfekt efterrätt när man har vänner på ingång och ingen att plocka ut ur frysen.

Blåbärspaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten


500 g blåbär
1/2 dl socker






Blanda rumsvarmt smör med vetemjöl och vatten till en gryning massa. Arbeta ihop det till en deg. Låt ligga, i en plastpåse, i kylen i 30 minuter. Platta ut degen i en pajform. Fyll skalet med blåbären och strö över sockret. Ugn 175 grader i 20-25 minuter.

torsdag 9 juni 2011

Kiwi- och citrusmarmelad

Marmelad. Sött och gott. Jag bestämmer mig för att göra ytterligare en marmelad. Vi ska ha vänner över på middag så brieost med salami och marmelad till förrätt känns alldeles, alldeles rätt. Jag bestämmer mig för att göra mina parmesankex till. Receptet har ni här:

http://systerdessert.blogspot.com/2011/03/overraskningsmiddag.html

Frukten jag har hemma är kiwi, citron och lime så jag bestämmer mig för en söt och syrlig marmelad. Nästan som den som jag tog med mig till Italien, men denna har lite mer citron i sig och även lime.



Kiwi- och citrusmarmelad
8 kiwi
2 citroner (saften och skalet)
2 lime (saften och skalet)
2,5 dl syltsocker


Skala och skär fruktköttet från kiwin i bitar. Lägg det i en kastrull tillsammans med syltsocker, saften och skalet från citronerna och limen. Låt koka och krossa sedan kiwifrukten genom att vispa med en ballongvisp. Koka marmeladen i ca 8 minuter eller tills den klarar marmeladprovet. Häll på burk.

tisdag 7 juni 2011

Nespresso

Äntligen har vi köpt Discovery box och 240 kapslar. Här ska drickas espresso.



Om ni nu inte har en Nespresso-maskin så rekommenderar jag starkt att ni går till butiken på Biblioteksgatan och köper er en eller så går ni in på http://www.nespresso.com/#/se/se.

Kaffet smakar ljuvligt.

lördag 4 juni 2011

Tiramisu

För några år sedan gjorde jag Tiramisu efter ett recept av Tina, kocken, som smakade så illa att min mormor rynkade på näsan och höll med mig om att den inte gick att äta. Inte förrän nu vågade jag mig på Tiramisu igen. Denna gång med grundreceptet från Italien. Receptet som vi familjen Petrov alltid annars har gjort och hädanefter alltid kommer att göra.



Tiramisu (8 personer)
1,5 pkt savoiardikex
6 koppar starkt kaffe (kallt)
3 ägg
6 msk socker
1 pkt mascarpone






Vispa grädden riktigt hårt. Dela äggen och visa sedan äggulorna med sockret. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum. Blanda allt även mascarpone.
Doppa varje kex i kaffet (snabbt - annars blir kakan för blöt). Lägg kräm i botten och sedan ett lager med kex. Pudra med kakao. Bred kräm över kexen och sedan ett nytt lager med kaffedoppade kex. Pudra med kakao. Bred kräm över kexen och pudra med kakao. Låt stå i kylen i minst 4 timmar innan servering. Helst över natten.

fredag 3 juni 2011

Provsmakning av bröllopstårtan

I onsdags var vi på Tössebageriet för att provsmaka bröllopstårtan. Vi hade inte valt hur vi ville ha bröllopstårtan innan så när vi kom dit fick vi smaka på flera olika tårtor. Paradise!

Valet var hyfsat enkelt även om tårtan med vit choklad och halloncurd var ljuvlig. Vi valde istället tårtan som är helt i vår smak. Som smalt i munnen på helt rätt sätt. Där allt det godaste i tårtväg samlas på en och samma plats alltså i Tahiti Mörk chokladmousse, Vaniljpannacotta, Mjuk chokladmarängbotten.

torsdag 2 juni 2011

Ljuvliga dagar

Jag mår så mycket bättre när solen tittar fram och värmer. Det är väl bland annat därför jag älskar Italien. Igår åkte lillfamiljen R/P till Lida för picknick och löpning. Solen sken och det fläktade lite så där lagom. Jag gav mig iväg ganska snabbt när vi kom fram. Jag fick njuta av skogen, grusvägar, liljekonvaljer och en himla massa egentid. Väl i mål var det dags för Kristoffer att ge sig av. Jag och Max la oss på en filt och gosade i solen. Vi åt nektariner och njöt av att ha varandra.


Vi avslutade utflykten med en lunch på Lidas värdshus. Jag vill ha fler dagar som dessa. Inga måsten utan bara familjen, löpningen och en himla massa kärlek.

onsdag 1 juni 2011

Vinterviken

En filt i solen och fruktbuffé var vad som stod på mitt och Max onsdagsschema. Vi träffade Linda vid Liljeholmen och tog en promenad tillsammans ner till Vinterviken. Det var varmt. Väldigt varmt, men det hindrade inte Max från att gå runt, runt, runt med Linda. Han tjöt av glädje. Hon log av lycka, så vackert.



En underbar eftermiddag avslutades med en löptur. Kristoffer tog Max och jag kunde springa en omväg hem. Jag älskar verkligen sommaren. Livet blir så mycket enklare när det är varmt och ljust om kvällarna.

Jamón Iberico de Bellota - skinkans Rolls Royce

Jamón Iberico - en speciell svinras som kännetecknas via sina svarta klövar och kallas därför för "Pata negra" och götts med enbart ekollon och gräs. Skinkan måste lagras i minst 36 månader för att få kallas Jamón Iberico de Bellota.



Denna lyxiga skinka köpte jag i fredags och överraskade kärleken med. Till drack vi ett gott mustigt vin och en rejält lagrad mögelost.

Denna spanska skinka kostade "endast" 1290:-/kg. Dyrt, men livet blir så mycket bättre om man kan skämma bort de man älskar och sig själv ibland.