onsdag 21 december 2011

Lingonmousse med chokladfyllning på toscabotten

Timmarna på dygnet är för få nu upplever jag fast just denna tid på året känner nog alla så. Jag har flera recept som ska få hamna här på bloggen och det skulle vara trevligt om jag hinner få med allt innan julafton. Hum vi får se hur det går. Här kommer i alla fall efterrätten från i lördags kväll när vi hade fina vänner över på middag.


Lingonmousse med chokladfyllning på toscabotten
Choklad fyllning
25 g mörk choklad av hög kvalitet
2 msk grädde
0,5 msk smör

Lingonmousse
2 dl lingon 1 dl socker
3 gelatinblad
3 dl grädde
1 äggvita
0,5 tsk solrosolja till pensling

Toscaflarn
50 g smör
2 msk socker
0,5 dl havregryn
1 msk ljus sirap
2 msk mjöl
1 krm bakpulver

Garnering
50 g riven choklad av hög kvalitet

Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och smör och rör om till en slät konsistens. Häll upp i ischokaladsformar eller dubbla knäckformar och låt stelna i frysen i 20 minuter.
Värm lingonen och sockret i en kastrull tills sockret löst sig ca 5 minuter. Mixa blandningen med stavmixer. Häll över lingonen i en burk och låt svaalna i kylen. Lägg gelatinblad ivatten.
Vispa grädden och äggvitorna var för sig. Lyft upp gelatinbladet och krama ur dem och smält dem i en kastrull på låg värme. Rör ned geatinen i skålen med lingon. Tillsätt grädden och tillsist äggvitan.
Pensla 4portionsskålar med olja och häll upp moussen i dem. Ta bort formarna från de frusna chokladbitarna och tryck ner dem i mitten av moussen. Låt moussen stå i kylskåp i minst 3 timmar.
Smält smöret och blanda i samtliga ingredienser till flarnen. Klicka ut smeten till 8 kakor på bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills flarnen är gyllenbruna, 5 minuter. Flarnen flyter ut under gräddningen. Forma dem när de fortfarande är varma.
Lägg ett falrn på serveringstallriken. Värm moussen under varmt vatten, så lossnar moussen lättare när du vänder upp den på flarnet. Täck moussen med finriven choklad och toppa med valfri garnering eller ett till flarn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar