måndag 15 augusti 2011

Hollandaisesås

I helgen när Tomas och Ullis var här på middag erbjöd Tomas sig att hjälpa till med såsen. Kan vi göra annat än att säga ja med tanke på alla middagar hos dem hittills. Han kan helt enkelt få mat att smaka riktigt bra.

Precis som vi trodde så blev såsen lyckad. Jag hade gjort min somriga fiskrätt. Den tillsammans med Tomas hollandaisesås blev kanon.

Recept på den somriga fiskrätten:



Hollandaiesås
150 gsmör
3 äggulor
3 msk torrt vin
1 msk pressad citron
1 krm salt
vitpeppar





Smält fettat och låt den svalna något. Blanda äggulor och vin i en aluminiumbunke. Använd inte stålvisp till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig. Ställ aluminiumbunke i vattenbad. Vattnet ska sjuda inte koka. 
Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. När allt fett har vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med citron, salt och vitpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar