söndag 24 juli 2011

Dansk oxfilé


Idag lyxade vi till middagen med oxfilé. Otroligt gott är bara förnamnet på hur det smakade. Max, som redan hade fått middag pga oxfilén tog lite tid, smaskade i sig en hel bit själv ändå.

Nu blir det Briget Jones dagbok. Jag har ju bara sett den tre gånger innan. Hihi.



Dansk oxfilé 3 personer
750g oxfilé
salt
peppar
torkad timjan
3 lökar (vi körde gul och röd)
1 dl vatten
1dl rödvin
1 msk kalvfond




Sätt på ugnen 225 grader. Smeta in köttet med kryddorna. Bryn den i smör tills den fått fin yta. Ställ sedan i ugnen i 15-20 minuter. Red vatten, vin och fond med skyn från stekpannan. För över till en kastrull och låt det koka upp. Skala lökarna men lämna toppen. Ta ut köttet, placera ut lökarna vid
köttet och häll över såsen. Ställ in köttet igen, denna gång med termometer. Ta ut köttet vid 60C om du vill ha det lite rosa, eller 70C om du vill ha det helt genomstekt. Låt nu köttet vila ca 30min. Under tiden, låt lökarna bakas klara i ugnen.
Ta ut lökarna och sila såsen. Servera köttet i centimetertjocka skivor med sås över.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar