söndag 13 mars 2011

Överraskningsmiddag

I lördags överraskade jag Kristoffer med en fin middag. Jag vet att han älskar hummer och det känns lite lyxigt att äta så ostgratinerad hummer fick bli förrätten. Oj så god den blev. Om ni gillar hummer så är detta en ljuvlig förrätt. Att sedan trollet Max slickade sig runt munnen och riktigt njöt gjorde den ännu mer lyckad.


 Ostgratinerad hummer
1 hummer, hel färsk (be få den delad i fiskdelin)
2 msk smör, rumstempererat
1 vitlöksklyfta
persilja, färsk
parmesan i bit
1 tsk salt
Örtagårdssås
1 dl majonnäs
basilika, färsk
timjan, färsk
1-2 msk vatten
salt
peppar
Parmesansticks
1 smördegsplattor, frysta
100 g parmesanost



Hummern

Lägg upp den delade hummern på ugnssäkra fat, sätt ugnen på 270 grader. Gör ett kryddsmör på rumsgraderat smör, färsk vitlök, finhackad persilja, tillsätt saltet. Bred på smöret på halvorna. Toppa hummer med färskriven parmesan. Gratinera i 8-10 min i ugnen tills de fått fin brun färg.

Örtagårdssås
Lägg upp majonnäs i en skål, blanda örterna i en annan skål till en helt slät grön smet, tillsätt 1-2 msk vatten. Lägg i majonnäsen, tillsätt salt och peppar efter smak.

Parmesansticks
Tina smördegsplattan, kavla ut den till cirka dubbel storlek och dela den i 6 längder. Pensla plattorna med uppvispat ägg. Riv parmesanost på plattorna. Grädda i ugn i 225 grader tills sticksen fått lite färg. Pensla sticksen igen med ägg och doppa dem i riven parmesan. Servera hummerhalvorna tillsammans med nygräddade parmesansticks och örtagårdssås.

Till huvudrätt blev det entrecote, potatisgratäng med hemmagjord bearnaisesås.

Att Kristoffer älskar körsbär vet nog de flesta så en körsbärsparfait med chokladfondant fick det bli till efterrätt.




Parfait (4 personer)
1 dl körsbärsmarmelad
2 äggulor
1/2 dl florsocker
3 dl grädde







Blanda körsbärsmarmelad, äggulor och florsocker. Vispa grädden och rör i den. Häll upp i portionsformar. Låt stå i frysen i minst 4 timmar.

Chokladfondant (2 personer)
75 g smält choklad
75 g smör
1/2 dl socker
2 ägg
1 äggula
0,4 dl vetemjöl

Smörj två ugnsfasta portionsformar som rymmer 1,5-2 dl. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn ca 2-3 minuter. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl. Grädda fondanterna i mitten av ugnen, 200 grader ca 8 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar