lördag 12 mars 2011

Hålkakor och körsbärssmoothie

God morgon Sverige! En glad jag delar med mig av morgonens goda bröd. Jag gjorde även en körsbärssmoothie med marmeladen från igår. Blev sött och gott!



Solen strålar så nu blir det långpromenad för oss i familjen R/P. Härlig lördag mina vänner!

Hålkakor (4st)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk brödkrydda
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
200 g grovt rågmjöl
550 g manitoba cream



Lös jästen i 37 gradigt vatten. Tillsätt olja, sirap, brödkrydda och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt manitoba cream under knådning. Låt degen knådas i 12 minuter i en hushållsassistent (vår heter Erik). Låt nu degen jäsa i bunken i 60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta ut till centimetertjocka kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten med ett mått stort som ett snapsglas. Pensla kakorna med vispat ägg. Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, 60 minuter. Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Körsbärssmoothie (2 personer)
4 dl Valios vaniljyoghurt
1 dl körsbärssylt
1/2 dl frysta körsbär (urkärnade)

Mixa med en stavmixer och häll upp i glas och garnera med körsbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar